Proces oporavka posle porođaja

Vašem telu je potrebno nekoliko meseci da se pripremi za porođaj, a isto toliko mu je potrebno da se oporavi od porođaja. Ako ste imali carski rez, trebaće vam još više vremena jer operacija zahteva više vremena za oporavak.

Bol je najveći dan ili dva posle operacije i postepeno će opadati. Vaš ginekolog će vas posavetovati o merama opreza  i dati vam smernice za kupanje i kako da počnete sa nežnim vežbama da biste ubrzali oporavak i izbegli konstipaciju (zatvor).

Stvari koje treba da znate:

  • Pijte 8 - 10 čaša vode dnevno;
  • Očekujte vaginalni sekret,
  • Izbegavajte penjanje uz stepenice i podizanje;
  • Nemojte voziti dok ne budete mogli da napravite iznenadne pokrete i vežete se propisno bez neugodnosti;
  • Ako rez od operacije postane crven i otečen, pozovite lekara.

Kontraceptivna metoda

Možete ponovo ostati u drugom stanju nakon porođaja. Iako se misli da je to malo verovatno dok samo dojite (danju i noću, bez uvođenja druge hrane, najmanje 8 puta tokom 24 sata i nikada ne napravite pauzu u dojenju dužu od 6 sati), niste imali mesečni ciklus i vaša je beba mlađa od 6 meseci, ipak je i dalje moguće. Ako želite da sprečite drugu trudnoću, posavetujte se sa ginekologom o opcijama kontracepcije. Opcije uključuju metode barijere (kondome, dijafragmu itd.).

Dojenje

Za kvalitetno dojenje potrebno vam je dosta sna, tečnosti i zdravih namirnica. Najlakši način da unesete dovoljnu količinu tečnosti je da posle svakog dojenja popijete čašu vode. Držite čašu sa vodom pored vas dok dojite. Sve dok se proizvodnja mleka ne uspostavi, probajte da izbegavate kofein, koji uzrokuje gubitak tečnosti kroz urin i ponekad utiče na bebin san i raspoloženje. Ako imate bilo kakvih problema sa dojenjem, obratite se lekaru. Dojenje mora da se uspostavi kontinuirano, da biste sprečili mastitis i zapušene mlečne kanale. Zapušene mlečne kanale možete sanirati blagom masažom, češćim dojenjem ili dojenjem nakon toplog tuširanja ili toplih obloga.

Epiziotomija

Epiziotomiju tretirajte prvo hladnom vodom, tokom prvih nekoliko dana, a onda toplom vodom posle. Stisnite zadnjicu prilikom sedanja, da biste izbegli povlačenje kože gde su šavovi. Kada koristite toalet, svaki put se isperite vodom i posle temeljno osušite ranu. Rana da bi brže zarasla, mora biti stalno suva i na otvorenom.

Vežbe

Kada vas ginekolog pregleda reći će vam kakve vežbe i koliko možete vežbati da biste povratili staru snagu, smanjili zatvor, povećali nivo energije. Počnite sa vežbama polako i povećavajte intenzitet postepeno. Šetnja i plivanje su odličan izbor za vas.