Šta da očekujete u II trimestru

Kako budete ulazili u drugi trimestar vaše trudnoće, jutarnja mučnina iumor, koji su vas iscrpljivali poslednja tri meseca, trebali bi potpuno nestati. Njihovim prestankom dobićete više energije i vratićete se svojim starim mogućnostima. Sa realnim poteškoćama koje svaka trudnoća nosi, ovih tri meseca drugog trimestra su za neke žene najlakši i najlepši period trudnoće. Sada dok ste puni energije obavite sve pripreme i poslove za dolazak bebe.

Tokom drugog trimestra beba ubrzano raste i sada se po vama i vašem stomaku može vrlo lako uočiti da ste trudni. Ako niste nikome rekli da ste trudni, sada je pravo vreme. Između 22. i 24. nedelje trudnoće imaćete specijalistički ultrazvuk gde će lekar proveriti zdravlje vaše bebe i kako napreduje. Iako se sada bolje osećate, ipak jedno malo biće raste u vašem stomaku i sigurno ćete osećati određene simptome i tegobe koje prate svaku trudnoću.

Promene u vašem telu

Bol u leđima. U poslednjih nekoliko meseci dobićete dodatne kilograme koji počinju da pritiskaju vaša leđa, što uzrokuje bolove i grčeve. Da biste olakšali bol, kada stojite ispravite se potpuno, koristite stolice sa anatomskim naslonima. Spavajte na levoj strani sa jastukom između nogu. Kada želite da nešto pokupite sa poda, to radite iz čučnja. Obuću nosite ne potpuno ravnu, već blago povišenu. Iskoristite partnera da vam izmasira bolne delove, a ako su bolovi jaki obratite se lekaru.

Krvarenje desni. Oko polovina trudnica ima probleme sa otečenim desnima koje krvare. Promene u nivou hormona šalju veću količinu krvi do vaših desni, što ih čini osetljivijim na dodir i zato krvare češće. Ova pojava će nestati posle porođaja. U međuvremenu, perite zube četkicom sa mekim dlačicama i budite nežni prilikom pranja, ali nemojte zanemariti higijenu zbog ovog problema.

Povećanje grudi. Ovu pojavu mnoge žene dočekaju sa oduševljenjem. U prvom trimestru osetili ste povećanje koje se i dalje nastavlja, jer se grudi pripremaju da doje bebu. Nosite veće grudnjake, tj. pratite razvoj veličine vaših grudi.

Krvarenje iz nosa. Promene hormona uzrokuju da sluzokoža nosa otekne pa ćete imati osećaj stalne zapušenosti nosa i hrkaćete noću. Ove promene takođe uzrokuju da nos krvari povremeno. Pre nego što počnete koristiti kapi za nos, posavetujte se sa lekarom. Da biste zaustavili krvarenje iz nosa, držite glavu podignutu i pritisnite nos. Krvarenje će prestati posle nekoliko minuta.

Vaginalni sekret. Normalno je da u gaćicama vidite prozirni ili beličast sekret (koji se zove leukoreja). Možete nositi dnevne uloške, ako će vam biti lakše, ali nikako nemojte koristiti tampone jer mogu inficirati vaginu. Ako je sekret intenzivnog mirisa, zelen ili žut, krvav ili ima dosta prozirnog sekreta, obratite se lekaru.

Česta mokrenja. Vaša materica svakim danom raste i u drugom trimestru podići će se iz karlice. Zbog toga u ovom trimestru nećete imati mnogo problema oko čestog mokrenja, ali nemojte se prerano radovati. Često mokrenje će se vratiti u trećem trimestru.

Porast kose. Trudnički hormoni mogu uticati na pozitivan rast dlaka i ne uvek tamo gde vi želite. Kosa će postati punija kako trudnički hormoni budu vodili fazu aktivnog rasta. Možda ćete uočiti da imate dlake tamo gde do sada niste nikada imali, uključujući lice, ruke ili leđa. Brijanje možda nije najbolje rešenje, ali za sada je najbezbednije. Mnogi stručnjaci ne preporučuju lasersko otklanjanje, depilaciju i druge slične metode jer se do sada u istraživanjima nije pokazalo da ove metode nemaju štetnog uticaja na fetus. Proverite sa vašim lekarom.

Glavobolja. Kada iskombinujete povećan protok krvi u vašem organizmu, nedostatak sna i stres oko dolaska bebe onda neće biti iznenađujuće česte glavobolje. Glavobolje su jedna od najčešćih simptoma cele trudnoće, zato se odmarajte često i vežbajte tehnike dubokog disanja. Ono što vam lekar preporuči od lekova slobodno koristite.

Gorušica i zatvor. Nelagodni simptomi kao što su gorušica i zatvor, koji počinju u prvom trimestru, nastaviće se verovatno do kraja trudnoće. Uzrokovani su višim nivoom progesterona u krvi. Ovaj hormon opušta glatke mišiće, kao što su prstenasti mišići u donjem delu jednjaka koji normalo zadržava hranu i kiselinu u želucu, i one mišiće koji izbacuju svarenu hranu iz creva. Da biste se oslobodili gorušice, jedite manje porcije, a više puta dnevno, spavajte sa uzdignutim jastukom, jedite mnogo namirnica koje sadrže vlakna, kao što su sveže voće i povrće i žitarice, a izbegavajte začinjenu, prženu, kiselu hranu. Pijte puno tečnosti. Fizička aktivnost je od ključnog značaja za ove probleme.

Hemoroidi. Hemoroidi su u stvari proširene vene, otečene plave vene koje se formiraju oko anusa. Ove vene se mogu povećati tokom trudnoće zbog većeg protoka krvi u organizmu i pritiska sve većeg fetusa. Proširene vene mogu svrbeti i izuzetno mogu biti neugodne. Probajte sa toplom kupkom i posavetujte se sa lekarom kako da ih se rešite.

Pokreti bebe. Do kraja 20. nedelje verovatno ćete osetiti blago kuckanje u stomaku. To su bebini pokreti. Ako do sada niste osetili da se beba pomera, ne brinite. Neke žene do 6. meseca ne osete pomeranje ploda.

Promene na koži. Trudnice obično izgledaju kao da sijaju jer nivo hormona čini da koža sija. Povećanje braon pigmenta melanina može napraviti braon fleke na telu i tamnu crtu od sredine do donjeg dela stomaka (linea negra). Sve ove promene na koži će nestati kada se beba rodi. U međuvremenu, koristite šminku da biste prekrili vidljive fleke. Vaša koža je takođe, osetljiva na sunce, zato se prilikom izlaska na sunce mažite zaštitnim kremama visokog faktora, nosite šešire i nemojte izlaziti na jako sunce. Možda ćete primetiti strije na stomaku, butinama, zadnjici i čak na grudima. Strije se javljaju zbog nedovoljne elastičnosti kože da se rastegne, zato mažite telo losionima. Mnoge strije izgube svoj intenzitet posle porođaj.

Proširene i vidljive vene. Cirkulacija se u trudnoći povećava zbog bebe. Taj višak krvi koji teče može biti vidljiv i pojaviti se na stomaku, grudima i drugim delovima kože. Ova pojava će vremenom posle porođaja nestati. Pritisak koji proizvodi beba na donji deo tela takođe može uticati da vene u nogama oteknu gomilajući krv. Ova pojava se zove proširene vene. Iako nećete biti u mogućnosti da izbegnete ovu pojavu, možete sprečiti da ona postane još gora tako što ćete se češće kretati, protezati noge, nemojte prekrštati noge. Proširene vene bi trebalo da nestanu u roku od tri meseca nakon porođaja.

Porast težine. Jutarnja mučnina se sa prelaskom u drugi trimestar prekida i sada više nećete imati mučnine pa će se i porast težine videti. Vratiće se apetit, a i beba će rasti. Iako će vam hrana biti ukusnija nego ranije, hranite se zdravo da bi višak kilograma bio u normalnim granicama.

Upozoravajući simptomi

Bilo koji od ovih simptoma mogu biti znak da nešto nije uredu sa vašom trudnoćom. Nemojte čekati na zakazan pregled kod lekara, ako imate sledeće simptome:

  • jake bolove u stomaku i grčeve;
  • krvarenje;
  • jaku vrtoglavicu;
  • prebrzo gojenje ili brži gubitak kilograma.