Šta da očekujete u III trimestru

Sada kada ste stigli do trećeg trimestra, ušli ste u laganiju fazu aktivnosti, bar bi tako trebalo. Imate još nekoliko nedelja do kraja, ali ipak, ovaj deo trudnoće može biti prilično težak. Ne samo da ste dosta dobili kilograma, već se suočavate sa mnoštvom različitih simptoma i po prvi put možete sa sigurnošću reći da se osećate kao da ste “u drugom stanju”.

Promene u vašem organizmu

Bolovi u leđima. Dodatna kilaža dodaje pritisak na leđima. Takođe pritisak od bebine glave i težine možete osećati u donjem delu karlice i kukova. Ovo je sve znak da se ligamenti pripremaju za porođaj. Da biste olakšali bol, kada stojite ispravite se potpuno, koristite stolice sa anatomskim naslonima. Spavajte na levoj strani sa jastukom između nogu. Kada želite da nešto pokupite sa poda radite to iz čučnja. Obuću nosite ne potpuno ravnu, već blago povišenu. Iskoristite partnera da vam izmasira bolne delove, a ako su bolovi jaki obratite se lekaru.

Krvarenje. Blago krvarenje može biti znak nekog problema, uključujući placentu previu, abrupciju placente ili prepranog porođaja. Čim primetite krvarenje pozovite vašeg lekara.

Brekston-Hiks kontrakcije. Možda ćete osećati blage kontrakcije, što je pravo zagrevanje i pripremanje materice za porođaj koji predstoji. Ove kontrakcije obično nisu tako intenzivne kao prave kontrakcije, ali mogu ličiti na prave i eventualno voditi ka porođaju. Jedna osnovna razlika je što prave kontrakcije postaju sve jače i kraćeg intervala nego Brekston-Hiks. Ako ste crveni u licu od bola i napora, ako ne možete tokom kontrakcije da dođete do daha, i ako su kontrakcije ritmične, onda se obratite lekaru jer je porođaj upravo krenuo.

Povećanje grudi. Do kraja trudnoće vaše grudi će se značajno uvećati. Takođe, kako se bližite verovatnom terminu porođaja videćete beličasto-žućkastu tečnost koja curi iz vaših grudi. Ova supstanca, zvana kolostrum, hraniće vašu bebu u prvim danim posle porođaja i idealna je prva hrana za bebe.

Vaginalni sekret. Primetićete povećan sekret tokom trećeg trimestra. Ako sekret počne da teče i osetite ogromnu količinu sekreta da curi iz vagine, obratite se hitno lekaru. Kako se bližite datumu porođaja sekret može biti i sluzavo krvav. To je sluzav čep i to je znak da je vaš grlić materice počeo da se otvara i priprema za porođaj. Ako osetite iznenadan nalet puno tečnosti, onda znači da vam je vodenjak pukao (iako samo kod 8% žena vodenjak pukne pre kontrakcija). Čim vodenjak pukne, idite u porodilište.

Umor. Možda ste imali više energije u drugom trimestru, ali sada se ponovo vratio konstatntan umor. Beba je porasla i vi ste dobili dodatne kilograme, buđenje tokom noći da mokrite i briga oko porođaja i bebe, a sve to u kombinaciji sa previsokim nivoom hormona utiče na umor. Jedite zdravu hranu i vežbajte umerene vežbe redovno. Svakodnevna šetnja će vam prijati. Kada ste umorni, odspavajte ako ste u mogućnosti, ili sklopite oči na nekoliko minuta i duboko dišite. Sada vam je potrebna sva snaga i energija da izdržite dane bez sna koji vam predstoje kada dođe beba.

Često mokrenje. Sada kada je beba porasla, glavica će vam pritiskati bešiku, što  znači da ćete češće odlaziti na toalet, uključujući i nekoliko puta tokom noći. Takođe će vam se dešavati da vam iscuri malo urina kada kašljete, kinete, smejete se ili vežbate. Da biste sprečili ovakve neugodne situacije, češto idite u toalet da bi bešika bila prazna i nosite dnevne uloške. Nemojte prestati da pijete vode, koja je od vitalnog značaja za vas i bebu. Izbegavajte da pijete puno vode neposredno pre spavanja. Ako osećate bolove ili bilo kakve neprijatnosti tokom mokrenja obavezno obavestite svog lekara. Ovo sve može biti znak urinarnih infekcija.

Gorušica i konstipacija. Nelagodni gastrointenstilni simptomi kao što su gorušica i zatvor mogu vas pratiti tokom cele trudnoće. Uzrok ovom problemu je proizvodnja više hormona progesterona koji omekšava glatke mišiće, uključujući mišiće u jednjaku koji normalno zadržavaju hranu i kiselinu u želucu i one koji pomeraju hranu iz creva napolje. Da biste smanjili gorušicu, jedite manje obroke i češće i izbegavajte ljutu, začinjenu, prženu i kiselu hranu. Za zatvor, jedite puno svežeg voća i povrća i namirnice bogate vlaknima (pasulj, žitarice, itd.). Pijte puno vode tokom dana. Ako su gorušica i konstipacija stvarno neizdržive, razgovarajte sa lekarom o tome.

Hemoroidi. Hemoroidi su u stvari proširene vene, otečene vene koje se stvaraju u predelu anusa. Vene otiču tokom trudnoće zbog povećanog protoka krvi koji kroz njih prolazi i porasta težine ploda koji pritiska taj predeo. Da biste smanjili nelagodnost, probajte sedenje u toploj kadi. Takođe, obratite se lekaru, ako su hemoroidi neizdrživi.

Nedostatak daha. Kako vaš stomak bude rastao, podizaće se sve dok se ne bude smestio odmah ispod grudnog koša, što će smanjiti prostor za pluća. Ovim dodatnim pritiskom biće vam teže da dižete. Rekreacija može pomoći za jače disanje. Spavajte sa višim jastukom ispod glave i ramena.

Vidljive i proširene vene. Cirkulacija je povećana jer šalje dodatnu količinu krvi bebi. Ovaj povećan protok može učiniti da male vene postanu vidljive. Vidljivost vena se može pojačati u trećem trimestru, ali će ova pojava nestati kada se porodite. Pritisak na nogama od bebe i težine mogu takođe uzrokovati da vene u nogama oteknu gomilajući krv u njima. Iako ne postoji način da izbegnete ovu pojavu, možete sprečiti njegovo proširenje, tako što ćete izbegavati dugotrajna sedenja, nemojte prekrštati noge dok sediti i kada god možete dok sedite podignite noge. Proširene vene bi trebale da nestanu nekoliko meseci posle porođaja.

Otok. Poslednjih nedelja pred porođaj primetićete da vam prsti i lice otiču. Umereno oticanje je rezultat zadržavanja tečnosti. Da biste smanjili otok, noge držite uzdignute dok sedite ili podignite malo noge dok ležite. Ako imate iznenadno oticanje određenih delova tela odmah potražite medicinsku pomoć jer je to znak preeklampsije ili opasnih komplikacija.

Porast težine. U ovom periodu očekujte da ćete se ugojiti od 200 g do 500 g nedeljno. Do kraja trudnoće trebali biste imati od 12 do 17 kilograma više nego pre trudnoće. Višak kilograma je zbir težine bebe, posteljice, plodove vode, povećane količine krvi i tečnosti, povećanih grudi i drugog tkiva.

Upozoravajući simptomi

Bilo koji od sledećih simptoma su znak da je nešto krenulo naopako i zato nemojte čekati zakazan pregled kod lekara. Hitno idite u porodilište ako:

  • Osećate jake bolove u stomaku i grčeve;
  • Imate jaku mučninu i puno povraćate;
  • Krvarite;
  • Imate jake vrtoglavice;
  • Dok mokrite imate bolove ili vas mokraća peče;
  • Ubrzano ste dobili na kilogramima (više od 3,5 kg za mesec dana) ili ste premalo dobili kilograma.