Testovi za utvrđivanje trudnoće

Neke žene pristupaju mogućoj trudnoći sa velikim uzbuđenjem, a neke sa strepnjom. Bez obzira na to kakvo vam je mišljenje o trudnoći, test za trudnoću će vam ukazati da li ste ipak trudni i razrešiti nedoumice, bar one početne.

Ako imate simptome trudnoće kao što su izostanak menstruacije, mučnina, osetljivost grudi ili osećate umor, test za trudnoću će vam prvi potvrditi sumnje.

Šta je kućni test za određivanje trudnoće ili kako on funkcioniše?

Trudnički kućni test je napravljen da vam kaže da li vaš urin sadrži hormone koji se zovu humani horionski gonadotropin (hCG). Ovaj hormon počinje da se proizvodi odmah nakon što se oplođeno jajašce usadi u zid materice. Ovo se obično dešava, ali ne uvek, oko 6. dana nakon oplodnje. Ako ste trudni, nivo hCG-a nastaviće da ubrzano raste i svakim danom će se utrostručivati.

Koji tipovi trudničkih testova su vam dostupni?

Dva glavna i osnovna trudnička testa vam mogu reći da li ste trudni: test urina i test krvi.

Test urina može biti urađen kod kuće ili u ordinaciji kod ginekologa. Mnoge žene se prvo odlučuju da urade kućni test za trudnoću, oko nedelju dana posle izostanka menstruacije. Kućni testovi su diskretni i brzo dobijete rezultate.

Ovi testovi imaju uputstva kojih se obavezno morate pridržavati. Posle dobijanja rezultata, trudnoću možete potvrditi odlaskom kod vašeg ginekologa.

Test krvi se radi u ordinaciji kod lekara, ali se koristi mnogo ređe nego test urina. Ovi testovi mogu potvrditi trudnoću mnogo ranije nego kućni test za trudnoću, oko 6. do 8. dana nakon ovulacije. Ali, ovim testovima potrebno je više vremena da dođete do rezultata nego sa kućnim testom.

Dva tipa testa krvi su dostupna:
 • Kvalitativnim hCG testom jednostavno se može proveriti da li hCG postoji u krvi. Ovaj test daje potvrdan odgovor na jednostavno pitanje: “Da li ste trudni?”. Lekari često naručuju ovaj test već 10. dana nakon izostanka menstrualnog perioda. Međutim, neki od ovih testova mogu mnogo ranije prepoznati koncentraciju hCG-a u krvi.
 • Kvantitativan hCG test (beta hCG) meri tačnu količinu hCG-a u vašoj krvi. Može prepoznati čak i jako male količine hCG-a. Zbog toga što ovi testovi mogu izmeriti koncentraciju hCG-a, mogu biti korisni u praćenju bilo koji problema koji se mogu javiti tokom trudnoće. Mogu takođe uočiti vanmateričnu trudnoću i pratiti ponašanje ženskih hormona posle pobačaja kada nivo hCG-a drastično pada.

Koliko su tačni trudnički testovi?

Trebali biste da znate da će vam čekanje bar nedelju dana nakon izostanka menstruacije dati prvi i tačan rezultat da li ste trudni, pošto uradite bilo koji trudnički test. Takođe, trudnički testovi su tačniji, ako ih radite odmah ujutru sa prvom jutarnjom mokraćom, kada je urin najviše koncentrovan.

Testovi za trudnoću koji se rade kod kuće preko uzoraka urina su u 97% slučajeva tačni. Testovi krvi su tačniji od kućnih testova.

Na tačnost kućnog testa za trudnoću utiču sledeći parametri:
 • Koliko pratite uputstva;
 • Kada ovulirate u vašem ciklusu i kada se usađivanje dogodilo;
 • Koliko brzo nakon prvog testa ponovite test.
 • Sensitivnost kućnog testa za trudnoću.
 • Šta rezultati testova znače?

Ako radite kućni test i ako je pozitivan, trudni ste, bez obzira na to koliko je debela druga crta ili koliko je jaka boja druge crte. Obratite se vašem ginekologu da biste pratili njegova dalja uputstva.

U veoma retkim slučajevima, možete dobiti lažne rezultate. To znači da niste trudni, a test kaže da jeste. Možete imati pogrešne rezultate ako se u vašem urinu nalazi krv i proteini. Određeni lekovi, mogu takođe, uzrokovati pogrešne rezultate.

Ako ste dobili negativan rezultat, verovatno niste trudni. Međutim, možete i dalje biti trudni ako:
 • Testu je istekao rok trajanja;
 • Pogrešno ste uradili kućni test;
 • Prerano ste se testirali;
 • Vaš urin je previše razređen jer ste pili puno tečnosti pre testa;
 • Koristili ste određene lekove kao što su diuretici ili antihistaminici.

Ako je rezultat testa negativan, probajte ponovo za nedelju dana. Neki testovi u uputstvima preporučuju da svakako uradite dva puta test bez obzira na rezultat. Ako ste ipak trudni, vaš ranije urađen test smatrajte pogrešnim, ili pozovite lekara da biste tačno utvrdili da li ste trudni.