Birajte zdravo voće i povrće

Kada dodate voće i povrće u vaš zdrav plan ishrane, sigurno ćete uvek želeti da ih jedete. Naučite šta treba da tražite prilikom odabira dobre i zdrave hrane.

Zašto vam trebaju voće u povrće

Osim što su ukusan deo obroka, voće i povrće imaju zadivljujuću dobru i zdravu stranu. Ljudi koji jedu raznovrsno voće i povrće generalno imaju manje šanse da obole od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara i određenih tipova raka. Voće i povrće nude spektakularnu šarolikost ukusa, teksure i nutritivnih sastojaka.

Evo nekoliko saveta kako da maksimalno povećate zdrav učinak voća i povrća:
 • Birajte dugine boje. Bogato obojeno voće i povrće sadrži više hranljivih materija u poređenju sa bleđim namirnicama. Tamno lišće španata je zdravija alternatva od blede zelene salate. Jasne i jake boje voća i povrća kao što ima paradajz, šargarepa, crveni grejpfrut, mango su odlični izvori beta karotena, oblika vitamina A koji je odličan u prevenciji oboljenja srca.
 • Obratite pažnju na prerađeno voće i povrće. Mnogi proizvodi prerađeni ili polugotovi imaju velike količine soli i izuzetno malu količinu vlakna. Da biste izbegli ovaj problem, hranu sami pripremajte koliko god možete. Tako ćete imati kontrolu nad onim što jedete. Smanjite so i nemojte posebno dodavati kada sednete da jedete. Umesto začina kao što je vegeta koristite biljne začine (origano, bosiljak, timijan, đumbir, kim, anis, kari, vlašac, nanu, ruzmarin).
 • Zapamtite da je sveže najbolje. Sveži proizvodi su najzdraviji u smislu sadržine vitamina i hranljivih materija. Van sezone, zamrznuti proizvodi su prilično dobar drugi izbor. Proizvodi se prvo oberu, operu i trenutno zamrznu na visokim temperaturama, zato oni ne izgube mnogo od hranljivih sastojaka jer nema dodatne pripreme i obrade. Konzervirano voće i povrće, iako je zdravo, treba da vam bude poslednje na listi namirnica jer se sav vitamin C i B uništi prilikom kuvanja.
 • Obratite pažnju na pripremu. Najviše zdravih hranljivih sastojaka iz voća i povrća dobićete, ako ih jedete sirove i sveže. Ako ih kuvate, radite to na pari pre nego da kuvate u mnogo vode. Na taj način nećete izgubiti mnogo vitamina u vodi u kojoj se kuvaju namirnice. Ako koristite vodu u kojoj se kuvalo povrće i voće možete uneti dosta od vitamina.

Brzi saveti da biste jeli više povrća i voća

Probajte ova jela da biste povećali unos voća i povrća:
 • Na činiju žitarica sa jogurtom stavite sveže kriške banane ili jagode, borovnice i maline;
 • Izmiksajte sveže voće, jogurt i med kao divnu jutarnju užinu;
 • Dodajte povrće kao što je španat, pečurke i papriku u omlet;
 • Posle ručka ili užine pojedite komad svežeg voća kao dezert;
 • Zelena salata neka vam bude dodatak večeri. U salatu možete dodati paradajz, papriku ili avokado;
 • Koristite povrće kao nadev za brza jela, kao što je pica.
 • Držite pri ruci suvo voće kao energetsku užinu.

Postoji mnogo načina da se u ishranu dodaju voće i povrće. Počnite dodavanjem svakodnevnim po nekoliko namirnica i neka ovo postane deo vaše rutine, a svakim danom unosite još novih namirnica.