Oksidativni stres

Muška neplodnost je kompleksan proces često dijagnostikovan kao “idiopatski” što znači da standardne procene ne mogu odrediti uzrok. Značajan dokaz sada je uperen prema oksadativnom stresu kao faktoru muške neplodnosti.
Kiseonik je veoma važan za održavanje života i kao deo normalnog metaboličkog procesa sperma proizvodi reaktivne metabolite kiseonika (Reactive oxigen species - ROS) koji su neophodni za održavanje normalne fukcije ćelije. Ipak, kada su ROS prisutne u prekomerni količinama, čak i zbog povećane proizvodnje ili oštećenog čišćenja, oni smanjuju mobilnost spermatozida i izazivaju ekstenzivno oštećenje na DNA sperme.
Semenska tečnost sadrži najveću koncentraciju antioksidanata od svake druge ljudske tečnosti. Antioksidansi štite od oštećenja uzrokovanog ROS-om, a nekoliko kliničkih istraživanje podražavaju upotrebu antioksidantske terapije kao što su vitamini C i E, cink, koenzim Q10 i karnitin za poboljšanje parametara sperme. Naravno, pre uzimanja suplementa, uvek se konsultujte sa lekarom. Navodimo neke od primera nedavnih istraživanja:

  • Vitamin C neutralizuje slobodne radikale, štiteći protiv DNA oštećenja. Jedna studija iz 2006 godine otkriva da konzumiranjem vitamina C svaki dan tokom 2 meseca povećava broj sprematozoida kod muškarca.
  • Koenzim Q10 je oksidant koji pomaže zaštiti sperme protiv oksidativnog oštećenja i pomaže celularnu bioenergetiku obezbeđenjem važnog goriva za pokretljivost sperme.
  • Karnitin je ključni transportni molekul koji takođe ima antioksidantske efekte. Mnoge studije su navele da karnitin može pomoći u poboljšanju koncentracije sperme i brzini spermatozoida (dajući slaboj spermi potrebnu energiju) i povećava mogućnost nastanka trudnoće.
  • Cink igra veliku ulogu u razvoju testisa, sazrevanju sperme i proizvodnji testosterona. Studija iz 2008. godine otkriva da suplementi cinka poboljšavaju pokretiljivost sperme i sprečavaju oksidativnu štetu. Druga studij, iz 2012. godine otkriva da stariji muškarci sa višim nivoom unosa cinka, stvaraju spermu sa manje oštećenim DNA.