Priprema parova za postupak vantelesne oplodnje u bolnici PERINATAL

Kako bi se na adekvatan način uključili u postupak vantelesne oplodnje, parovi su dužni da obezbede rezultate sledećih laboratorijskih analiza i dijagnostike:

Oba partnera

Mikrobiološko ispitivanje:
  • Bakterije, Chlamidyia, Mycoplasma – cervikalni bris odnosno bris uretre kod muškog partnera.
  • HbsAg, HCV, HIV, VDRL, TPHA – serološke analize iz krvi kojima se traže antigeni i/ili antitela za navedene polno prenosive bolesti (Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Sifilis).

Ženski partner:

  • Hormonsko ispitivanje u vremenu od 2. do 4. dana od početka menstrualnog krvavljenja potrebno je načiniti analizu koncentracija sledećih hormona u krvi i to jednokratno: FSH, LH, Estradiol (E2), Progesteron (Pg), Testosteron (T), Prolaktin (PRL), TSH, T3, T4 i Anti Mullerian Hormon(AMH)
  • Mikrobiologija: Toxoplasma gondii (IgG i IgM) i Rubella(IgG i IgM) – serološke analize iz krvi kojima se određuje prisutnost IgG i IgM antitela na izazivače Toksoplazmoze i Rubele.
  • Skrining grlića materice: Bris po Papanikolau (PAPA – bris), Kolposkopija
  • Ginekološki ultrazvučni pregled obavljen vaginalnom sondom

Pacijentkinje kod čijih partnera je uredan nalaz spermograma (normospermia), potrebno je da dostave ili učine nalaz HSG i/ili Laparaskopije i/ili Histeroskopije kojima se ispituje prohodnost jajovoda.

Ukoliko su imale prethodne operacije u cilju lečenja steriliteta, potrebno je doneti fotokopiju otpusne liste.

Ukoliko je bilo ranijih pokušaja lečenja neplodnosti nekom od tehnika vantelesne oplodnje (IUI, IVF, ICSI), potrebno je doneti fotokopiju lekarskog izveštaja.

Opšte pripreme koje se rade neposredno pred sam postupak obuhvataju sledeće analize:

  • Krvna grupa, Rh faktor, kompletna krvna slika (KKS), urin.
  • Osnovne biohemijske analize: sedimentacija (SE), šećer u krvi (ŠUK), AST, ALT, bilirubin, kreatinin, urea, mokraćna kiselina, gvožđe i
  • Faktori koagulacije (vreme krvarenja, vreme koagulacije, protrombinsko vreme (PT), aktivisano parcijalno tromboplastinsko vreme (aPTT).

Muški partner

:

  • Spermogram

Ovakva priprema neophodna je svim parovima, ali postoje i oni čija priprema zahteva dodatne analize, u zavisnosti od slučaja.

NAPOMENA:

Starost analize ne može biti duža od godinu dana, izuzev briseva i ultrazvuka koji važe 3 meseca, a analize hormona važe 6 meseci.

Ukoliko je vaša želja da se uključite u Nacionalni program za vantelesnu oplodnju, koji je podržan od strane RFZO, morate se obratiti izabranom ginekologu u vašem domu zdravlja, a muški partneri izabranom lekaru opšte prakse.