Faze porođaja

Porođaj se odvija u tri faze i traje otprilike između 12 i 24 sata za prvi porođaj i mnogo kraće za sve kasnije porođaje.

Prva faza porođaja

Prva faza je najduži deo porođaja i može trajati najmanje 20 sati. Počinje kada grlić materice počne da se otvara i završava se kada se grlić potpuno otvori oko 10 cm. Kada se grlić materice otvori od 0 do 3 cm ili 4 cm, tada kontrakcije postaju sve jače kako vreme prolazi. Kontrakcije srednje jačine se javljaju u ritmičnim razmacima od 15 do 20 minuta i traju od 60 do 90 sekundi. Kontrakcije postaju redovnije i ređe sve dok ne dođu do razmaka od 5 minuta. Ovaj deo porođaja se naziva latentna faza.

Kada se grlić materice otvori od 4 do 8 cm (aktivna faza), kontrakcije postaju jače i razmak im se smanjuje na 3 minute, a traju 45 sekundi. Verovatno ćete u ovom periodu porođaja imati pojačano krvarenje iz vagine i jake bolove u leđima. Ozbiljno pristupite ovoj fazi jer će vam trebati sva koncentracija da ispratite svaku kontrakciju.

Saveti kako da lakše pregurate aktivnu fazu porođaja:
  • Menjajte položaje tela. Okrenite se sa boka na leđa, ako ste u mogućnosti prošetajte.
  • Vežbajte disanje pri svakom naletu kontrakcije.
  • Koncentrišite se da posle svake kontrakcije skupite snage za sledeću. Dišite duboko između kontrakcije.

Ako vam je pukao vodenjak, verovatno će kontrakcije biti jače. Kada se grlić materice otvori od 8 do 10 cm (prelazna faza), kontrakcije se pojavljuju od 2 do 3 minute i traju 1 minutu. Možda ćete osećati pritisak na vaš rektum, a bolovi u leđima će se pojačati. Krvarenje će biti jače i intenzivnije.

Da biste olakšali sebi ovaj period vremena, vežbajte disanje. Ako postoji mogućnost neka vas neko masira po leđima. Neka vam je na umu da vas svaka kontrakcija koja dolazi približava vašoj bebi.

Tokom aktivne faze dobro bi bilo da odete u porodilište. Pri dolasku, presvući ćete se u spavaćicu, izmeriće vam krvni pritisak, težinu, temperturu. Ginekolog će vas pregledati da bi ustanovio dilataciju grlića materice. Priključiće vam na stomak uređaj za praćenje kontrakcija i otkucaja srca bebe.

Možda će vam priključiti infuziju da biste dobili indukciju, ako za to ima potrebe.

Druga faza porođaja

Druga faza porođaja počinje kada se grlić materice potpuno otvori (10 cm). Ova faza se proteže sve do momenta kada beba prođe kroz vaginalni kanal i izađe napolje. Druga faza porođaja može trajati dva sata ili čak duže.

U ovoj fazi kontrakcije su drugačije, pojavljivaće se od 2 do 5 minuta, a trajaća 60 do 90 sekundi. Uz svaku kontrakciju osećaćete potrebu da se i vi napinjete. Probajte da se odmarate posle svake kontrakcije koliko god je moguće, a napinjite se kada vam osoblje kaže da treba.

Saveti da vam pomognemo kako da se napinjete:
  • Probajte napinjanje iz više pozicija (ležanje na strani sa podignutom nogom, položaj na kolenima i laktovima, sve što budete mogli).
  • Duboko udahnite i izdahnite pre i posle kontrakcije.
  • Podignite glavu, ramena i gornji deo tela kada nastupi kontrakcija i kada se napinjete. Ovako će svaki mišić pripomoći u napinjanju.

Tokom ovog procesa možda ćete dobiti neke lekove za olakšavanje bolova ili će vam uraditi epiziotomiju, ako je potrebno dok se napinjete. Epiziotomija je procedura kojom se izvodi mali rez između anusa i vagine da bi se povećao vaginalni otvor. Epiziotomija, kada se radi, jeste potrebna da bi se pomoglo bebi da prođe kroz kanal, a i da bi se sprečilo jače pucanje vagine.

Kada se beba rodi, babica će je držati sa glavom na dole da bi sprečila plodovu vodu, sluz i krv da uđe u bebina pluća. Iz bebinih usta i nosa će biti izpumpana sva tečnost. Odmah nakon sređivanja pupčane vrpce dobićete bebu na grudi.

Treća faza porođaja

Treća faza porođaja počinje kada se beba rodi i završava se kad se posteljica odvoji od zida materice i izađe iz vagine. Ova faza se obično zove i porođaj posle porođaja i najkraće traje. Može trajati od nekoliko minuta do 20 minuta. Osećaćete kontrakcije, ali one će biti manje bolne. Verovatno nećete ni biti svesni tih kontrakcija zbog uzbuđenja što ste rodili bebu koja vam leži na grudima. Ako ste imali epiziotomiju ili mali rascep, lekar će vas ušiti, a pre toga pregledati da li je sve iz materice izašlo.