Vežbe disanja

U današnje vreme postoji mnogo različitih načina da bi se bol smanjio ili eliminisao tako da se disanje u nekim slučajevima čini nepotrebno. Međutim, praktikujući mnoge tehnike disanja tokom trudnoće, možete vam mnogo koristiti.

Različite vežbe disanja mogu vam biti korisne tokom različitih faza porođaja i one vam omogućavaju da steknete kontrolu nad celom situacijom. U drugoj fazi porođaja određene tehnike disanja bukvalno mogu pomoći da kontrakcije budu što produktivnije. Međutim, najveću dobit koju ćete imati od primenjivanja tehnike disanja je ta da ćete time pomoći da vaša beba dobija i dalje dovoljnu količinu kiseonika i time ćete sebi sprečiti osećaj malaksalosti i vrtoglavicu.

Disanje u početku porođaja

Tokom početne faze porođaja trebali biste se fokusirati na lagano udisanje kroz nos i izdisanje kroz usta tokom kontrakcije - pomoćiće ako brojite dok to radite.

Kako porođaj bude napredovao i kontrakcije postanu mnogo jače možete početi koristiti različite tehnike disanja da bi omogućili dovoljan dotok kiseonika ka vašoj bebi.

Aktivna faza disanja

Kako počne svaka kontrakcija trebali biste da nastavite udisanje kroz nos i izdisanje kroz usta kako ste radili tokom ranije faze. Kako intenzitet bude rastao možete početi sa plitkim, bržim udisajima. Kada kontrakcije dostignu najviču tačku pomoćiće vam da udišete i izdišete kroz usta kao da dahćete - svakih nekoliko udisaja, trebali biste imati jedan duboki udisaj. Kada se jačina kontrakcija smanji trebali biste ponoviti duboko i ravnomerno udisanje kroz nos, a izdisanje kroz usta.

Ova faza će doći verovatno u periodu tokom porođaja kada budete osećali nagon da gurate, ali niste još dovoljno otvoreni. Kleknite i nagnite se napred, odmarajući glavu na rukama, stražnjicu podignite; u ovom položaju dvaput kratko udahnite i jednom duže izdahnite. Na taj način se otežavaju naponi i smanjuje porteba za njima.

Druga faza disanja

Kada se grlić materice potpuno otvori, a ginekolog i babice vam kažu da počnete da guranjem kroz kontrakcije možete koristiti sledeći način disanja da bi vam pomogao da učinite kontrakcije efektnijim.

Kako nagon za guranjem dolazi sa kontrakcijama trebali biste pokušati izbegavati zadržavanje daha. Umesto toga duboko udahnute i polako izdhnite dok gurate - pomoćiće vam ako stenjete i trebali biste se fokusirati na guranje bebe. Nakon što ste potpuno izdahnuli sav vazduh, udahnite nekoliko puta kratko i posle, kada počnete opet osećati potrebu za guranjem, udahnite duboko - nasatvite sa ovakvim disanjem sve dok kontrakcije ne splasnu.

Vežbajući tokom trudnoće ove tehnike disanja, videćete da u momentima kad ih trebate primeniti biće to automatski i samim tim će mnogo više koristiti kada vaša beba odluči da dođe na ovaj svet. Kad god je moguće trebali biste vežbati ove tehnike, sami ili sa vašim partnerom tako da vam on, ako je prisutan naporođaju, može u svakom momentu pomoći, ako vi izgubite kontrolu. Vežbajte sa vašim partnerom lice u lice, fokusirajući se na njegove oči ili usta i držite se za ruke tokim vežbi.