Merenje kontrakcija

Čekali ste na porođaj devet meseci, i kad on bude počeo želećete da budete pripremljeni za sve što vas bude čekalo tokom ovog divnog procesa. Porođaj za neke mame može da traje kratko, za neke više sati, a za neke čak i nekoliko dana. Svaki porođaj je različit, ali upoznavajući se sa kontrakcijama moćićete da znate u kojoj ste fazi porođaja.

Kada kontrakcije počnu, prvo što ćete hteti da znate da li su to Brekston Hiks kontrakcije, ‘’lažne’’ kontrakcije. Kada budete sigurni da vaša beba stvarno dolazi, merenje dužine svake kontrakcije i vremena između njih, vam može pomoći da saznate koliko vam je još ostalo do momenta kada ćete upoznati vašu bebu.

Naravno, kao sve u životu, merenje vremena kontrakcije možete uraditi sami, ali će vam u tim trenucima najbolje pomoći neko ko je pored vas. Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro da vaš partner zapisuje sve vaše kontrakcije.

Kako da znam da je pravi porođaj krenuo?

Brekston Hiks kontrakcije imaju tendenciju da se javljaju neizmenično tokom trudnoće i one su kraće i manje bolne nego prave kontrakcije. Ako ste blizi kraja trudnoće i uporne kontrakcije počinju da budu ritmičnije, i primećuje im se porast dužine trajanja, frekvencija i jačina, verovatno je porođaj počeo.

Tada je vreme da počnete sa brojanjem kontrakcija. U početku porođaja tipične kontrakcije su oko 30 sekundi dugačke. Zapisujte dužinu trajanja svake kontrakcije, kao i period vremena koji protekne između njih.

Kada bi trebala da odem u porodilište?

Najčešće se preporučuje da krenete u porodilište kada vam kontrakcije budu trajale 1 minut i počnu se pojavljivati na svakih 10 do 15 minuta. Drugi koristan vodič je pravilo ‘’4-1-1’’- što znači da je vreme za porodilište onda kada se kontrakcije pojavljuju svakih 4. minute, a traju 1 minut i ceo ovaj proces traje 1 sat ili duže.

Međutim, uvek možete nazvati vaše lokalno porodilište, obavestiti ih o svojim kontrakcijama i time dobiti informaciju kada bi trebali otići u porodilište.

Ako niste još u 37. nedelja trudnoće, a osećate regularne kontrakcije, sa ili bez drugih znaka porođaja, onda je važno da što pre kontaktirate vašeg ginekologa ili porodilište - vaša beba možda stiže ranije.

Šta se dešava kasnije?

Sada pošto je porođaj počeo, inicijalne kontrakcije koje ste osetili će vam pomoći da se grlić materice otvori i omekša i pripremi za izlazak vaše bebi iz materice. Možda ćete osećati da vam je stomak čvrst na početku svake kontrakcije.

Kako vam porođaj bude napredovao kontrakcije mogu trajti duže otprilike minut i po i mogu se pojavljivati svakih 2 do 3 minute. One će biti mnogo jače i frekventnije i vaša pažnja će se bazirati jedino na to kako da pregurate svaku. Olakšanje će vam biti period između svake pre neko što sledeća počne. Iskoristite to vreme da se odmorite i dovedete vaše disanje na normalan nivo.

Treba nastaviti merenje intervala i dužinu vaših kontrakcija sve dok period odmora između svake se ne počne smanjivati. Posle toga sledi guranje vaše bebe iz materice, i videćete da vam štoperica više nije potrebna jer je dolazak bebe najbliži upravo sada.