Hemoroidi

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi su proširene vene – vene koje su neobično postale otečene u rektalnom predelu. Veličina hemoroida se kreće od veličine zrna suve grožđice do veličine većeg zrna grožđa. Mogu samo svrbeti ili boleti, a ponekad mogu izazivati rektalno krvarenje, posebno tokom pražnjenja creva.

Hemoroidi su relativno česti tokom trudnoće i postporođajnog perioda. Neke žene ih dobiju u trudnoći i nakon porođaja oni nestanu, a ako ste ih imali pre začeća, verovatno ćete ih dobiti i tokom trudnoće ili nakon porođaja.

Tokom trudnoće vaša materica koja raste pritiska karlične vene, a posebno veliku venu koja iz donjih ekstremiteta prima krv. Pritisak usporava cirkulaciju, što pojačava pritisak na vene ispod materice i uzrokuje njihovo uvećanje.

Osim toga, trudnoća povećava nivo progesterona koji utiče na to da omekšava zidove krvnih sudova, što im omogućava da lakše oteknu. Progesteron, takođe, podstiče zatvor, koji uzrokuje hemoroide.

Šta možete uraditi da olakšate hemoroide?
  • Stavljajte hladne obloge na bolno mesto nekoliko puta dnevno. Hladan oblog ili čak led će pomoći da se smanji otok i nelagodnost.
  • Držite zadnjicu potopljenu u toploj vodi u kadi nekoliko puta dnevno po 10 minuta.
  • Probajte da kombinujete hladne obloge i toplu kadu naizmenično.
  • Posle svakog pražnjenja creva, nežno, ali temeljno operite bolno mesto. Higijena je od izuzetnog značaja.
  • Jedite više hranu bogatu vlaknima kao što su žitarice, integralni hleb, testeninu, pirinač, sveže voće i povrće svakog dana.
  • Pijte puno vode tokom dana, najmanje 6 - 8 čaša vode na dan. Ako dojite potrebno vam je još više vode. Jedna čaša ceđenog soka od svežeg voća može biti od velike koristi. Nekima pomaže čaša tople tečnosti na gladan stomak.
  • Ne ignorišite potrebu da ispraznite creva, čak iako je to neugodno prvih nekoliko nedelja posle porođaja. Što duže čekate, stolica će se sve više stvrdnuti, što će samo otežati vaše bolove.
  • Radite Kegelove vežbe. Kegelove vežbe povećavaju cirkulaciju u rektalnom predelu i jačaju mišiće oko anusa, smanjujući šansu da se hemoroidi pogoršaju. Ove vežbe takođe jačaju mišiće oko vagine i uretre (mokraćnog kanala), što će vam pomoći da se brže oporavite nakon porođaja.