Rani simptomi trudnoće

Jedini način da saznate da ste trudni je da uradite test. Ali, postoje rani simptomi trudnoće koji vas mogu uputiti u to da ste možda trudni i da treba da uradite test.

Neke žene toliko osećaju govor svog tela i njegove promene koje doživljava sa trudnoćom da one znaju tačno kada su trudne bez posebnih testova. Druge žene, nasuprot, nemaju nikakvih sumnji da su trudne sve do izostanka menstruacije, što je možda najbolji prvi pokazatelj trudnoće.

Da li sve žene imaju prve simptome trudnoće?

Prvi simptomi trudnoće variraju od žene do žene i čak od trudnoće do trudnoće, tako da se može desiti da jedna žena ima potpuno različite prve simptome u svojim trudnoćama. Takođe, zato što rani simptomi trudnoće često upućuju na dolazak menstrualnog ciklusa i ono šta se dešava posle, možete imati neke od simptoma koje nećete prepoznati.

Važno je da imate na umu da simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stvarima osim trudnoćom. Jedini način da potvrdite trudnoću jeste da uradite test.

Treperenje i grčevi

Nekoliko dana nakon začeća, oplođeno jajašce se učvršćuje za zid materice. Ovaj proces može uzrokovati prve simptome trudnoće, treperenje ili pulsiranje, a ponekad i grčeve. Poznato kao krvarenje tokom implementacije (usađivanja),  ovaj prvi simptom se pojavljuje od 6. do 12. dana nakon oplođenog jajašceta.

Grčevi liče na menstrualne i neke žene ovaj simptom pogrešno shvate kao predmenstrualni sindrom. Krvarenje i grčevi, ipak su mnogo slabiji. Druge stvari koje mogu uzrokovati ovaj simptom uključuju pravi početak menstruacije, menjanje menstruacije, korišćenjem različitih pilula za kontracepciju, infekcija ili abrazija tokom polnog odnosa.

Kod krvarenja možete primetiti beličast iscedak iz vagine. Ovo je povezano sa činjenicom da odmah nakon začeća, zidovi vagine postaju mekši, zato se povećava broj ćelija sluzokože i dolazi do vaginalnog iscetka. Iscedak se može nastaviti tokom trudnoće, ali je obično bezopasan i ne zahteva nikakve tretmane i lečenje. Međutim, ako primetite da je iscedak neprijatnog mirisa ili osećate svrab i peckanje, trebali biste zakazati pregled kod lekara. Ovo mogu biti znaci gljivične ili bakterijske infekcije.

Promene u grudima

Promene u grudima su još jedan veoma čest simptom trudnoće. Kada začnete, vaš organizam ubrzano menja hormonalni nivo. Zbog promene hormona, možete osećati jedne ili dve nedelje da su vam grudi otečene, osetljive ili da vas svrbe. Ili ćete osećati da su teže ili punije nego obično ili su osetljive na dodir. Obično područje oko bradavica, zvano areola, može potamneti.

Trudnoća nije jedina koja može uticati na promene u grudima. Hormonalni disbalans koji je povezan sa trudnoćom može biti odgovoran za ove promene. One takođe mogu biti uzrokovane korišćenjem kontraceptivnih pilula ili mogu biti predmenstrualni simptom.

Umor

Osećaj neuobičajenog umora je rani simptom trudnoće koji se može pojaviti nedelju dana nakon začeća. Uporan umor je često povezan sa visokim nivoom hormona progesterona u organizmu, iako umor može ukazivati na niži nivo šećera u krvi, niži krvni pritisak i povećana proizvodnja krvi.

Umor nepovezan sa trudnoćom može biti uzrokovan stresom, fizičkim naprezanjem, depresijom, prehladama i gripom, ili nekom drugom bolešću. Ako je umor povezan sa trudnoćom, važno je da se dosta odmarate i jedete hranu bogatu proteinima i gvožđem.

Mučnina (jutarnja mučnina)

Povećan nivo estrogena u organizmu može usporiti pražnjenje stomaka. Ovo je jedan od ranih simptoma trudnoće, mučnina, ili kako je mnoge žene zovu, jutarnja mučnina. Ne oseća svaka žena ove simptome. Osećaj mučnine se može i obično se pojavljuje u bilo koje doba dana.

Uz osećaj mučnine, neke žene imaju averziju prema određenoj hrani ili preveliku želju za nekim posebnim namirnicama kada su trudne. Ovi rani znaci trudnoće su takođe povezani sa hormonskim promenama. Efekt može biti toliko jak da čak i pomisao na vašu omiljenu hranu može vam izazvati mučninu.

Ima i  drugih stanja koja utiču na ovaj simptom. Na primer, gastrointestilna osetljivost ili neke druge bolesti mogu biti odgovorni za osećaj mučnine. Promene u ishrani, stres, depresija, ili čak predmenstrualni period, mogu se računati u želju ili averziju prema za određenim namirnicama.

Mučnina, žudnja ili averzija za određenim namirnicama mogu trajati tokom cele trudnoće. Na sreću, mnoge žene osete da ovaj simptom prolazi ili se znatno smanjuje u 13. ili 14. nedelji i tako nestaje potpuno ili delimično do kraja trudnoće. U međuvremenu, važno je da o načinu ishrane razgovarate sa svojim lekarom ginekologom koji će vam objasniti kako da se hranite da biste vi i vaša bebe dobili sve potrebne materije za rast i razvoj fetusa.

Izostanak menstrualnog perioda

Najočigledniji rani simptom trudnoće i jedan koji mnoge žene natera da urade test na trudnoću je izostanak menstruacije. Ali, nisu svi izostanci ili kašnjenja menstruacije uzrokovani trudnoćom, niti su sve trudnoće pošteđene menstrualnog krvarenja.

Žene tokom trudnoće mogu imati krvarenja. Ako ste trudni, posavetujte se sa lekarom koja krvarenja su zabrinjavajuća, a koja ne. Na primer, kada je krvarenje normalno i kada je znak za uzbunu?

Može vam izostati menstruacija zbog mnogih stanja direktno ne vezanih za trudnoću. Prekomerna težina ili gubitak kilograma su neka od uzročnika. Takođe, hormonalni problemi mogu uticati na izostanak menstruacije, kao i stres, umor ili napetost. Nekim ženama izostane menstruacija kada prestanu da koriste kontraceptivne pilule. Ali ako vaš menstrualni ciklus kasni i sumnjate da ste trudni, nema razloga da ne uradite test i potvrdite vaše sumnje.

Drugi rani simptomi trudnoće

Poremećen balans hormona u vašem organizmu može uzrokovati mnoge simptome.

  • Mnoge žene imaju nagon za često mokrenje koje osete od 6. do 8. nedelje nakon začeća. Iako ovo može biti uzrok urinarnim infekcijama, dijabetesu ili prekomernim korišćenjem dijuretika, ako ste trudni, najverovatnije je da povećanje hormona u vašem organizmu uzrokuje i česta mokrenja.
  • Povećan nivo hormona progesterona može uzrokovati konstipaciju (zatvor). Progesteron uzrokuje da hrana prolazi mnogo sporije kroz creva. Unošenje mnogo tečnosti, vežbanjem i unosom namirnica bogatim vlaknima pomoći će vam da rešite ovaj problem.
  • Česta promena raspoloženja su karakteristična tokom prvog trimestra. Takođe su povezana i sa promenom nivoa hormona.
  • Mnoge žene su primetile česte glavobolje ili su osetile hronične bolove u leđima.
  • Vrtoglavica i nesvestica mogu biti povezani sa dilatacijom krvnih sudova, niskim krvnim pritiskom ili niskim nivoom šećera u krvi. Mnoge žene ne osete da su trudne  sve dok ne posete lekara koji nalazi da im je trudnoća uzrokovala neke od ovih problema.

Ako ste trudni, možete imati sve ove simptome, ili samo jedan ili dva. Ali, ako bilo koji od ovih simptoma postaje problem, obavezno se obratite vašem lekaru. Lekar će vam pomoći da nađete načina da otklonite probleme.